• De bierfiets

De bierfiets

Op 20 april 2015 vierde het eerste elftal van voetbalclub EMK uit Nuenen dat zij kampioen was geworden. P. had voor de gelegenheid een bierfiets gehuurd, waarop het elftal door Eindhoven reed. De bierfiets kwam vast te zitten op een spoorwegovergang en werd gegrepen door een trein. Een persoon kwam daar tragisch bij om het leven. Maar hoe zit het met de bierfiets?

De bierfiets moet als verloren worden beschouwd. Partybike was de verhuurster van de bierfiets en heeft schade geleden. De schade bestaat uit de waarde van de bierfiets en bijkomende kosten. Partybike heeft P. gedagvaard voor de rechtbank en schadevergoeding van hem gevorderd.

Als je een bierfiets huurt, moet je hem ook weer in dezelfde staat teruggeven. Doe je dat niet, dan ben je aansprakelijk voor de schade. P. probeert onder zijn aansprakelijkheid uit te komen. Volgens hem had Partybike uitleg moeten geven over mogelijke gevaren bij spoorwegovergangen, maar dat is niet het geval.

P. heeft de huurovereenkomst van één A4'tje ondertekend, zonder deze te lezen. Had hij dat wel gedaan, dan had hij geweten dat de bierfiets niet was verzekerd. Het feit dat P. de huurovereenkomst heeft ondertekend zonder deze te lezen, komt voor zijn eigen rekening.

De rechter heeft op 14 september 2017 vastgesteld dat P. aansprakelijk is voor de schade die Partybike heeft geleden, omdat hij de bierfiets niet ongeschonden aan Partybike heeft teruggegeven. De hoogte van de schade moet later nog worden bepaald.

De les die uit dit tragische geval kan worden getrokken, is dat het niet wijs is om een overeenkomst te ondertekenen, zonder deze te hebben gelezen. Ook als u op het moment van ondertekening niet weet wat er in de overeenkomst staat, bent u er in principe aan gebonden.