Drones: wat mag en wat niet?

Drones worden al lang niet meer alleen als speelgoed gebruikt. Ook bedrijven maken er veelvuldig gebruik van. Maar wat zijn nu precies de regels?

Onlangs moest de rechter in Apeldoorn oordelen over een opvallende zaak: een man vloog met zijn drone over het perceel van zijn buren en maakte daarbij filmbeelden. De buurman was hier niet van gediend en schoot de drone uit de lucht. De vraag was vervolgens wie er nu fout zat en wie de schade aan de drone moest betalen. De rechter besliste uiteindelijk dat beiden fout zaten: de buren bespieden met een drone is onrechtmatig maar het neerschieten ervan evenzeer. Iedere partij moest de helft van de schade betalen.

Deze zaak roept de vraag op wat nu precies wel en niet mag met een drone. De tijd dat een drone enkel duur speelgoed was, is al lang voorbij. Drones worden steeds groter, kunnen hoger en verder vliegen en bovendien apparatuur zoals camera's of sensoren meedragen. Daardoor maken ook steeds meer bedrijven gebruik van drones. Denk bijvoorbeeld aan de makelaar die beelden maakt van een woning.

In de regelgeving voor drones wordt onderscheid gemaakt tussen zakelijk- en privégebruik.

Zakelijk gebruik:

Voor zakelijk gebruik van drones zijn diverse documenten nodig. De piloot van de drone moet over een speciaal vliegbrevet beschikken. De drone zelf moet aan diverse regels voldoen en de eigenaar moet de drone verzekeren en registreren. Tot slot moet het bedrijf, dat de drone gaat inzetten, beschikken over een certificaat.

Privégebruik:

Voor privégebruik wordt een drone aangemerkt als een modelvliegtuig. Hiervoor is een verzekering niet verplicht. Wel gelden verschillende andere regels. Zo mag de drone niet zwaarder zijn dan 25 kilo, niet hoger vliegen dan 120 meter en niet vliegen in het donker. Bovendien mag niet worden gevlogen boven bebouwde gebieden (woonwijken of industriegebieden), boven wegen of spoorlijnen. Ook moet de drone altijd binnen zichtbereik blijven.

Algemeen:

Verder gelden ook enkele algemene regels. Zo zijn er in Nederland diverse gebieden waar niet gevlogen mag worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de gebieden rond vliegvelden. Op deze kaart is te zien waar wel en waar niet gevlogen mag worden.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is op dit moment bezig met nieuwe, strengere regelgeving rondom drones. Onlangs heeft over de nieuwe regels een internetconsultatie plaatsgevonden.

Tot slot geldt natuurlijk dat men met een drone geen inbreuk mag maken op rechten van anderen, zoals bijvoorbeeld het recht op privacy. Met een drone beelden maken van uw buren is dus onrechtmatig.